ekonomihaberRaporlarTürkiyeULUSLARARASI

TİM Sene Sonuna Kadar 172 Milyar Dolarlık İhracat Hedefliyor!

TİM Başkanı Büyükekşi, 2018 sene sonuna kadar TİM’in 172 ila 175 milyar dolar arasında ihracat hedeflediğini aktardı.

ABD’ye gerçekleştirilen ihracattaki azalmanın sebebine yönelik bir soru sorulmasıyla Büyükekşi, demir çelik sektöründen iki şirkete anti-damping uygulandığını ve çelik üretimine ek gümrük vergisi getirildiğini dile getirdi. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, muhabirlere Mart ayına yönelik ihracat verilerini değerlendirdi. 12 aylık ihracatın yüzde 10.5 oranında artarak 160 milyar dolara ulaştığını belirten Büyükekşi, bu sene sonunda orta vadeli programda 160 milyar dolar tutarında ihracat hedeflendiğini ifade ederek, TİM’in 170 milyar doları geçmeyi planladığını dile getirdi. Bu sene sonunda 172 ila 175 milyar dolar arasında ihracat hedeflediklerini vurgulayan Büyükekşi, hedeflere ulaşılması halinde rekor kırılacağını aktardı.

İnovasyonun sektörler için önemine dikkat çeken Büyükekşi, 71 şehirde, 140 üniversitede, 2 bin 500 civarında inovatif öğrencilerinin bulunduğunu vurgulayarak, bu öğrencilerin 30 bin kişi içinden seçildiğini ifade etti. İnovasyon alanında 6 senedir çalışmalar yürüttüklerine dikkat çeken Büyükekşi, gençlerin inovasyon, sanayi ve ihracat alanında eğitim görmesi için çalıştıklarını aktardı. Öğrencilerin ihracat açıklamaları yapması için fabrikalara davet edildiğini ve bu fabrikalarda staj yapmalarının sağlandığını belirten Büyükekşi, şimdiye kadar öğrencilerin 20 civarı ülkeye götürüldüğünü vurgulayarak, özellikle öğrenciyken inovasyon, sanayi ve ihracatı tanımanın gençleri motive ettiğini ifade etti.

Ar- Ge Çalışmaları İhracatı Artıracak

En çok Ar- Ge tesisinin makine sektöründe ve otomotiv sektöründe bulunduğunu bildiren Büyükekşi, ithalat alanında en çok paya sahip olan sektörün makine sektörün olduğunu vurguladı. İlerleyen süreçte Ar- Ge yatırımlarının ülkeye destek olacağını ifade eden Büyükekşi, KOSGEB ile görüşmelerinin devam ettiğini belirterek, görüşmelerin ardından konu ile ilgili açıklama yapacağını aktardı. İhracatın Ar- Ge çalışmalarıyla artacağını dile getiren Büyükekşi, yeni yatırımlara ihtiyaç duyulduğunu, yeni yatımların yapılması için ise kaynağa ihtiyaç duyulduğunu ifade etti. Kredi yerine öz sermayenin kullanılabileceğini söyleyen Büyükekşi, öz sermayenin sonrasında ödenerek yatırım olarak ekonomiye dönmesi gerektiğini dile getirdi.

مقالات ذات صلة

زر الذهاب إلى الأعلى