Hayvan İthalatında Yeni Dönem! İthalat Kapısı Özel Sektöre Açılacak

Artan et fiyatlarında frene basmak isteyen hükümet kasaplık hayvanlarla ilgili yeni bir karar alma aşamasında! Bakanlığın önerisine göre kasaplık hayvanların ithalatını özel sektör de yapabilecek.
Düzenleme Bakanlar Kurulu Gündeminde!
Artan et fiyatları tüketicileri mağdur ederken, Ekonomi Bakanlığı konuyla ilgili yeni bir çalışma yaptı. Bakanlık çalışma dahilinde 500 bin kasaplık canlı hayvan ithalatıyla ilgili hazırladığı düzenlemeyi Bakanlar Kurulu’nun gündemine taşıdı.
Bilindiği üzere gümrüksüz ithalatta yetkili kurumlar Et ve Süt Kurumu ile Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği çatısı altında faaliyet gösteren TAREKS gibi kuruluşlara verilmişti.
Söz konusu kuruluşlar özel sektörle ortak çalışma yaparak, özelin ithal ettiği canlı hayvanları arz etmekteydi. İşte bu sürecin daha hızlı olması için Ekonomi Bakanlığı konuyla ilgili önemli bir çalışma yaptı. Bakanlık bu kapsamda ihale süreçlerinin uzun olduğunu gerekçe olarak gösterdi ve belirlenen şartlar dahilinde ithalatın özel sektörce yapılmasına kapı aralayacak hükümleri kararnameye dahil etti.
Bosna Hersek’ten 8 Bin Tonluk Büyükbaş Eti
Diğer taraftan ithalat rejimi kararlarına bazı eklemelerde yapıldı. Buna göre öncelikle et ithalatı ve bazı tarım ürünlerinde Bosna Hersek’ten ithal edilecek ürünleri tarife kontenjanı verildi. Kararnameye eklenen ek kararlar 8 bin tonluk büyükbaş etiyle 2 bin ton küçükbaş hayvan etinin gümrüksüz olarak getirilmesine imkan verdi. Bunların yanında 2 bin tonluk sakatat ve bin tonluk kümes hayvanı eti içinde tarife kontenjanı söz konusu oldu.
Tarım ürünleri kalemlerine verilen tarife kontenjanları ise 85 bin ton buğday ve mahlut unu olarak ifade edildi. Tarım ürünleri arasında 75 bin tonluk ayçiçeği tohumu, aspir ile pamuk tohumu yağıda yer aldı. Şekere açılan tarifesiz kontenjan ise 20 bin ton olarak kayda geçti.